
SELF-FUNDED CO-CURRICULAR PROGRAMS  Rule 377.4  

 

1. Individuals or groups must petition the School District in a timely manner of their intent to 

self-fund a particular pre-existing program.   For purposes of this rule, “timely manner” is 

interpreted to mean providing sufficient time to establish program costs, develop a game 

schedule, advertise, post, and hire a qualified coach. 

 

2. All School District policies including those regarding participation, practices, competition, 

philosophy of co-curricular programming, and fundraising must be followed. 

 

3. Students participating in self-funded programs are required to abide by all provisions of the 

Athletic Handbook, but are not required to pay the customary user fee.  Any student who 

becomes a member of a team funded by the School District (regardless of when they join that 

team) is required to pay the customary user fee prior to participating in any practice or 

competitive event (ie. a member of a non-funded freshman squad being asked to move up to a 

funded, junior varsity team during the course of the season).  

 

4. All collective bargaining agreements must be followed when establishing program costs. 

 

5. Voluntary coaches can be utilized to coach and supervise self-funded programs providing no 

member of the Phillips Education Association indicates initial interest in the position.  

Voluntary coaches serve “at will” and can be dismissed without cause. 

 

6. Bus drivers employed by the School District of Phillips can volunteer to transport students 

participating in self-funded programs providing no member of the 1405-B employee union 

indicates interest in a particular trip.  

 

7. Projected program costs will be based upon the total expenses incurred by the School District 

from the most recent season of competition and may be adjusted for volunteer services.  

While the School District will retain ownership of all equipment and uniforms, replacement 

costs for these items will be factored into the projected program cost. 

 

8. Individuals or groups must secure and have deposited into their School District activity 

account sufficient funds to support the program no later than the dates listed below. 

 

 a. For fall sports – August 1 

  For winter sports – November 1 

  For spring sports – March 1   

 

9. Self-funded programs will not be allowed to incur costs over their projected program costs 

without the prior approval of the building principal or athletic director.  Cost overruns will be 

the responsibility of the sponsoring group or individual and the School District must be 

promptly reimbursed. 

 



10. The athletic director and principal, subject to review by the School Board, will determine 

whether or not there is sufficient student interest in a self-funded program to safely initiate 

and/or continue the program.  

 

11. All ordering, purchasing, and payment practices will follow established procedures and 

policies with individual activity accounts being audited at least annually. 

 

 

 

 
Approved:  July 17, 2006 

  

 

 


